Herrmann, en vänskapskaka!
Kom hem från jobbet för en stund sedan, fick sluta en kvart tidigare. Det är guld värt, då är man ju i alla fall hemma till halv 10.
Jo den här Herrmann som jag pratade om, det är en smet som jag fick av Mona-lis på jobbet igår. Man får en del, sen ska man låta den stå framme och röra i den och mata den med mjölk och lite annat ibland. Den bubblar hela tiden, och om den slutar bubbla är han död. Sen dag 9 ska man dela den i 5 delar och ge bort 4 delar. Så gör dem samma sak sedan, dag 10 ska man baka klart den så den blir en god kaka. Hur kul som helst! Så om 8 dagar har jag fyra stycken Herrmann att ge bort om någon är intresserad.
Hej, jag heter Herrmann och jag är en vänskapskaka.
Jag ska stå på diskbänken i 10 dagar utan lock, för jag är en surdegskaka.
Du får inte sätta in mig i kylskåpet. Om jag slutar bubbla är jag död.
Dag 1
Du får Herman av en vän
Dag 2-3
Rör om några gånger per dag
Dag 4 - Herrmann är hungrig!
Tillsätt:
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
Dag 5-8
Rör om några gånger per dag
Dag 9- Herrmann är hungrig igen!
Som dag 4, dela sedan i 5 delar (c:a 3 dl), baka förslagsvis en del och ge bort fyra delar.
----------------------------------
Bakning, alt. 1
Dag 10
Rör i:
1,5 dl olja
3 st ägg
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk kanel
Tillsätt om så önskas: 200 g hackade nötter, hackad choklad eller russin eller delar av varje
Smeten hälles i 1,5-2 liter smörad & bröad form
-----------------------------------
Bakning, alt. 2
Dag 10
Rör ner i Herman:
2 dl olja
1 dl mjölk
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
Blanda i separat skål:
4 dl mjöl
2 dl socker
5 msk vaniljkrämspulver
2 tsk kanel
1½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
Rör ner blandningen i Herman
Tillsätt om så önskas: 2 dl mandel/russin/nötter
Smörj in en 1,5-2 liter form med smör och ströa med socker och kanel
Häll i smeten
-----------------------------------
Gräddning
Grädda i 175o C drygt en timme
Det är inte riktigt detta recpet, det finns jättemånga olika. Men jag har det på papper som är till min Herrmann såklart, om någon är intresserad. Själva grundreceptet på den smeten man får vet man inte, för den har vandrat som ett kedjebrev och delats om och om igen, och getts vidare till någon.
Såhär ser Herrmann ut när han bubblar.
Nehepp, dags att dra sig mot sängen snart. Upp och jobba imon vid 7.
Jo den här Herrmann som jag pratade om, det är en smet som jag fick av Mona-lis på jobbet igår. Man får en del, sen ska man låta den stå framme och röra i den och mata den med mjölk och lite annat ibland. Den bubblar hela tiden, och om den slutar bubbla är han död. Sen dag 9 ska man dela den i 5 delar och ge bort 4 delar. Så gör dem samma sak sedan, dag 10 ska man baka klart den så den blir en god kaka. Hur kul som helst! Så om 8 dagar har jag fyra stycken Herrmann att ge bort om någon är intresserad.
Hej, jag heter Herrmann och jag är en vänskapskaka.
Jag ska stå på diskbänken i 10 dagar utan lock, för jag är en surdegskaka.
Du får inte sätta in mig i kylskåpet. Om jag slutar bubbla är jag död.
Dag 1
Du får Herman av en vän
Dag 2-3
Rör om några gånger per dag
Dag 4 - Herrmann är hungrig!
Tillsätt:
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
Dag 5-8
Rör om några gånger per dag
Dag 9- Herrmann är hungrig igen!
Som dag 4, dela sedan i 5 delar (c:a 3 dl), baka förslagsvis en del och ge bort fyra delar.
----------------------------------
Bakning, alt. 1
Dag 10
Rör i:
1,5 dl olja
3 st ägg
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk kanel
Tillsätt om så önskas: 200 g hackade nötter, hackad choklad eller russin eller delar av varje
Smeten hälles i 1,5-2 liter smörad & bröad form
-----------------------------------
Bakning, alt. 2
Dag 10
Rör ner i Herman:
2 dl olja
1 dl mjölk
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
Blanda i separat skål:
4 dl mjöl
2 dl socker
5 msk vaniljkrämspulver
2 tsk kanel
1½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
Rör ner blandningen i Herman
Tillsätt om så önskas: 2 dl mandel/russin/nötter
Smörj in en 1,5-2 liter form med smör och ströa med socker och kanel
Häll i smeten
-----------------------------------
Gräddning
Grädda i 175o C drygt en timme
Det är inte riktigt detta recpet, det finns jättemånga olika. Men jag har det på papper som är till min Herrmann såklart, om någon är intresserad. Själva grundreceptet på den smeten man får vet man inte, för den har vandrat som ett kedjebrev och delats om och om igen, och getts vidare till någon.
Såhär ser Herrmann ut när han bubblar.
Nehepp, dags att dra sig mot sängen snart. Upp och jobba imon vid 7.
Kommentarer
Postat av: Tobias
Var mig en varm ugn man behöver!
Trackback